Internationella Hotell- och Restaurangskolan startade 2007 på Kungsholmen. Där fanns Restaurang- och livsmedelsprogrammet med inriktningarna Kök och servering. 2016 startade vi Hotell- och turismprogrammet och 2020 startade vi programmet Bageri och konditori.
Hösten 2022 flyttade vi in till helt nybyggda Campus Södermalm. Här har vi miljöer helt anpassade efter våra utbildningar med nytt kök, ny restaurang och nya hotellmiljöer.
Vår utbildning ger dig inte bara starten till en karriär inom hotell- och restaurangnäringen. Det är också en plattform för en mängd andra yrken. Hotell- och restaurangbranschen erbjuder stora karriärmöjligheter såväl nationellt som internationellt.
Om du inte vill jobba direkt utan hellre fördjupa dig inom mat och dryck finns det spännande högskoleutbildningar på svenska skolor som exempelvis Restaurang- och hotellhögskolan i Grythyttan eller utomlands. Det finns också mer praktiskt inriktade utbildningar, yrkeshögskoleutbildningar som är minst ett och max tre år långa, där minst en fjärdedel av tiden är praktik eller LIA (lärande i arbete). På våra program får du också en grundläggande högskolebehörighet och möjlighet att studera vidare på universitet och högskola mot en mängd andra yrken.
Efter att du tagit studenten från Internationella Restaurang- och Hotellskola väntar en värld av möjligheter. Men redan under gymnasiet vill vi kunna ge dig chansen att plugga utomlands eller göra praktik på drömrestaurangen. Därför samarbetar vi med andra skolor, högskolor, hotell, restauranger och företag. Läs gärna vilka restauranger och företag vi samarbetar med här.
På Internationella Hotell- och Restaurangskolan börjar din yrkeskarriär. Du utvecklar en yrkesidentitet. Skolmatsalen är också en gästmatsal, möten på skolan är planerade konferenser, idrotten är din friskvård, köksfranskan trillar allt lättare över dina läppar, slängen och servetten samsas med lärplattan och kokboken. För oss är det ett mål att du ska bli bekväm nog att ta ett riktigt sommarjobb i branschen redan efter årskurs ett. Du kommer att vara attraktiv arbetskraft redan under din studietid om du vill.
Både vi och branschen vill att du ska ta din yrkesexamen och med stolthet gå ut och möta utmaningen i arbetslivet. Du kan även få med dig högskolebehörighet under dina tre år hos oss.
Jag vill att du som elev ska avsluta skoldagen med känslan av att ha lärt dig något nytt och något användbart. Det enskilda mötet mellan dig och läraren utmanar dina tankar och leder till personlig utveckling av dina förmågor. Det är kraften i samspelet mellan elever och personal, diskussionerna mellan lärarna och känslan av ett gemensamt ansvar för vår skola som skapar grund för ett kvalitativt arbete. Ensam är inte stark – tillsammans åstadkommer vi så mycket mer.
På Stockholms Internationella Restaurang- och Hotellskola anpassar vi utbildningen efter hur branschen utvecklas och öppnar gärna dörren för aktörer som inspirerar oss och visar oss nya trender. Vi fortsätter hålla kontakten med våra yrkesverksamma elever och bjuder in dem till våra branschråd.
Med en kvalitativ god utbildning, som ställer krav och uppmuntrar höga ambitioner, kommer du att stå väl rustad för såväl arbetsmarknad som för vidare studier.
Petronella Odhner, rektor