ihr logo

Om Internationella Hotell- och Restaurangskolan

Närbild på dessert.
Tre elever från Internationella Hotell- och Restaurangskolan hurrar med pappersdiplom och varsin flaska i handen.
Bild på matsal. På borden är det dukat med tallrik, glas, och gröna servetter.
Närbild på förrätt.
Bild på dukning liknande en klassisk
Närbild på dessert.

Om oss

Vi erbjuder fyra restaurang- och hotellinriktningar. Internationella Hotell- och Restaurangskolan startade 2007 på Kungsholmen, ett stenkast från grönlummiga Rålambshovsparken. Här finns Restaurang- och livsmedelsprogrammet med inriktningarna Kök och servering. 2016 startade vi Hotell- och turismutbildningen med inriktning hotell och konferens och 2020 startade vi programmet Bageri och konditori. 

Vår utbildning ger dig inte bara starten till en karriär inom hotell- och restaurangnäringen. Det är också en plattform för en mängd andra yrken. Hotell- och restaurangbranschen erbjuder stora karriärmöjligheter såväl nationellt som internationellt.

Vi tycker det är viktigt med elevhälsa och har ett team dedikerat till detta. Läs mer om hur vi jobbar med elevhälsa här.


Bild på förrätter.

Om våra utbildningar

Restaurang- och livsmedels-, och Hotell- och turismprogrammen är yrkesförberedande. Det betyder att du får en yrkesexamen och kan börja jobba direkt efter gymnasiet. De flesta av våra elever blir kockar, kallskänkor, servitörer/servitriser eller baristor och har cafén, hotell, restauranger, cateringfirmor eller båtar som sina arbetsplatser. Eftersom restaurangyrket är ganska likt oavsett land ligger världen för dina fötter. Med ett Cambridge First Certificate, ett språkcertifikat som visar att du behärskar engelska, är du ett steg närmare att jobba utomlands. Internationella Hotell- och Restaurangskolan förbereder dig inför examensprovet och betalar halva provavgiften. Läs gärna mer om vår syn på utbildningen här.

Dessutom har vi sedan sedan 2013 varit KRAV-certifierade. Detta innebär bland annat att utbildningen ser till att eleverna får en djupare förståelse för miljöfrågor och för hur vi respekterar och hanterar råvarorna.

Bild på förrätter.
Elev står och steker kött, han lyfter köttet hastigt med en speciell köksspade.
Servitris med svart skjorta och vinröd fluga står och saltar en maträtt.

Efter IHR?

Om du vill fördjupa dig inom mat och dryck finns det spännande högskoleutbildningar på svenska skolor som exempelvis Restaurang- och hotellhögskolan i Grythyttan eller utomlands. Det finns också mer praktiskt inriktade utbildningar,  yrkeshögskoleutbildningar som är minst ett och max tre år långa, där minst en fjärdedel av tiden är praktik eller LIA (lärande i arbete). För att kunna söka in till universitet, högskolor eller yrkeshögskoleutbildningar behöver du en grundläggande högskolebehörighet. Den får du genom att välja till kurser i Individuellt val. Om du vill veta vad som gäller för just din drömutbildning kan du prata med Studie- och yrkesvägledaren.

Förutom att du läser en kurs i Entreprenörskap samarbetar Internationella Hotell- och Restaurangskolan med Ung Företagsamhet, där du får prova på att ha ett eget företag. En bra start för dig som drömmer om att frilansa som matstylist eller öppna din egen restaurang i framtiden.

Efter att du tagit studenten från Internationella Restaurang- och Hotellskola väntar en värld av möjligheter. Men redan under gymnasiet vill vi kunna ge dig chansen att plugga utomlands eller göra praktik på drömrestaurangen. Därför samarbetar vi med andra skolor, högskolor, hotell, restauranger och företag. Läs gärna vilka restauranger och företag vi samarbetar med här.

 


Tre elever står och strängs i köket medan en håller i en tallrik, en står och ser på och den ena steker kött.

Varför IHR?

I ett team med klasskompisar

Den stora skillnaden från högstadiet är att du jobbar praktiskt på Internationella Hotell- och Restaurangskolan. Programmen är yrkesförberedande, vilket betyder att du får testa din kunskap genom att göra. Förutom lärare som jobbat i branschen bjuder vi in inspirerande gästföreläsare. Att jobba i grupp gör dessutom att klassen blir ett sammansvetsat team.

Jobba i skolans restaurang och praktisera 20 veckor i Sverige eller utomlands

I vår restaurang på Alströmergatan 39, några hundra meter från skolan, märker du snabbt hur mycket du har lärt dig. Förutom där får du också prova vingarna under totalt 20 veckors praktik. Internationella Hotell- och Restaurangskolan samarbetar med flera av Stockholms bästa restauranger. I årskurs 3 får du också chansen att göra praktik utomlands. Varje år får elever möjlighet att praktisera i London, Paris eller Spanien. Dessutom finns det platser för årskurs 3 på en mat- och dryckesresa i Italien. Här kan du läsa mer om praktiken.

Porträtt på Petronella Odhner, rektor på Internationella Hotell- och Restaurangskolan

Rektorn om IHR

På Internationella Hotell- och Restaurangskolan börjar din yrkeskarriär. Du utvecklar en yrkesidentitet. Skolmatsalen är också en gästmatsal, möten på skolan är planerade konferenser, idrotten är din friskvård, köksfranskan trillar allt lättare över dina läppar, slängen och servetten samsas med lärplattan och kokboken. För oss är det ett mål att du ska bli bekväm nog att ta ett riktigt sommarjobb i branschen redan efter årskurs ett. Du kommer att vara attraktiv arbetskraft redan under din studietid om du vill.

Både vi och branschen vill att du ska ta din yrkesexamen och med stolthet gå ut och möta utmaningen i arbetslivet. Du kan även få med dig högskolebehörighet under dina tre år hos oss.

Jag vill att du som elev ska avsluta skoldagen med känslan av att ha lärt dig något nytt och något användbart. Det enskilda mötet mellan dig och läraren utmanar dina tankar och leder till personlig utveckling av dina förmågor. Det är kraften i samspelet mellan elever och personal, diskussionerna mellan lärarna och känslan av ett gemensamt ansvar för vår skola som skapar grund för ett kvalitativt arbete. Ensam är inte stark – tillsammans åstadkommer vi så mycket mer.

På Stockholms Internationella Restaurang- och Hotellskola anpassar vi utbildningen efter hur branschen utvecklas och öppnar gärna dörren för aktörer som inspirerar oss och visar oss nya trender. Vi fortsätter hålla kontakten med våra yrkesverksamma elever och bjuder in dem till våra branschråd.

Med en kvalitativ god utbildning, som ställer krav och uppmuntrar höga ambitioner, kommer du att stå väl rustad för såväl arbetsmarknad som för vidare studier.

Petronella Odhner, rektor