Förrätt serverad på tallrik, också dukat med bestick och glas.

Så dukar du korrekt

Hur ska en dukning göras egentligen? Var ska besticken vara och åt vilket håll? Du får såklart göra som du vill med dukning till dina gäster men det finns vissa regler inom vett och etikett som är till för att göra det enkelt och trevligt vid bordet.

Bordsdukning

Allt det som en gäst har framför sig på bordet när hen sätter sig kallas för ett kuvert. Det är alltså dukningen till en person. Detta innehåller traditionellt tallrik, bestick, glas och servett. Räkna med 60 cm per gäst, det ger utrymme för alla tillbehör och dessutom ca 15 cm utrymme mellan kuverten.

Bord i en restaurang med vit duk.

Om du vill duka formellt ska du använda en bordsduk. Det kanske är mer modernt att duka utan duk men en duk är praktisk eftersom det skramlar mindre när gästerna äter. Då blir det lättare för gästerna att prata med varandra. Extra fint blir det om du använder en bordsfilt under duken. 

Dukning – bestick

När en dukar till middag, fest eller annan tillställning är huvudregeln att gästen ska använda allt utifrån och in. Knivar och sked till soppa läggs till höger om tallriken, gaffel läggs till vänster. Alltså ska förrättens bestick ligga ytterst om det är första rätten som ska serveras. Eggen på kniven ska vara riktad mot tallriken. Dessertbestick läggs mellan glas och tallrik. Dessertsked ska ha skaftet åt höger och om dessertgaffel används ska den ha skaftet åt vänster.

Dukning – glas

Det högsta glaset, oftast ett rödvinsglas, ställs mitt framför tallriken. Vitvinsglas och vattenglas ställs till höger om rödvinsglaset i den ordningen. Om flera drycker ska användas till maten ska de stå med det glas som ska användas först längst ut till höger. 

Fin dukning på vit duk med två tallrikar och tillhörande bestick.

Kuverttallrik, assiett och servett

En kuverttallrik är en tallrik som står under andra tallrikar. Man äter alltså inte från den tallriken. Kuverttallriken plockas bort innan desserten serveras. Man behöver inte använda en kuverttallrik. Om gästerna ska äta bröd eller sallad till maten kan du placera en assiett längst upp till vänster. Servetten ska också vara till vänster om tallriken, alternativt på tallriken. Servetten kan också sättas i glaset men det kan göra så att det blir ludd i vinet och att det smakar annorlunda.

Dukning för studentmottagning

När en tar studenten är det vanligt att en bjuder över släkt och vänner för att fira. Det kan vara allt från kaffe och tårta till hela middagar. Då ska du såklart duka för ändamålet. Dekorationerna på en studentmottagning är oftast blå och gula som den svenska flaggan. Till exempel går det att köra blå och gula servetter som kan vara festliga. Passa gärna på att plocka några blommor i dessa färger och sätt i låga vaser. För höga dekorationer på bordet gör det svårt för gästerna att se varandra.

Ett bord med jordgubbstårta, flagga, paket och studentdekorationer.

Dukning för kräftskiva

När en dukar till kräftskiva går färgerna i rött. Eftersom det är ganska kladdigt att äta kräftor är det viktigt att ha gott om servetter åt gästerna. Det kan vara bra med en skaldjursgaffel till kräftorna. Skaldjursgaffeln placeras på höger sida om tallriken tillsammans med knivarna.

Om du dukar med snapsglas ska det stå till höger om ölglaset. Ölglaset placeras i raden av glas i den ordning det ska användas, från höger till vänster. Du kan också vänta med att ställa fram öl- och snapsglas tills dess att dryckerna ska serveras. Då kan du kyla glasen och drycken serveras i immiga glas på en bricka för extra effekt.

Dukning för kräftskiva med röda girlanger, mat och dryck.

Att hålla glaset korrekt

Om det serveras alkohol ska glas hållas med höger hand. Vid skålande kan glaset enligt gammal sed lyftas med höger – flyttas till vänster för skål med ”öppen gard”. Undvik att hålla i vinglaset på kupan. Det blir fula fettfläckar av fingrarna och vinkännare säger att det förändrar vinets temperatur. Även när du dricker kan det bli fula fettfläckar på glasets kant. Det undviker du lätt genom att badda läpparna med servetten innan du dricker.

Se andra artiklar från IHR

Till alla nyheter