Joesfine, före detta elev.

Josefine: “Utbildningen är verkligen internationell”

Josefine, 19 har nyss tagit studenten från IHR med inriktningen Kök och Servering. Hon berättar om sin tid på IHR och hur planen ser ut för framtiden.

Vad har varit det bästa med din utbildning?

Att man får resa och göra annat i sin utbildning, den är verkligen internationell. Indien, Paris, London. Vinresor. Utbildningen ger så många roliga möjligheter. Men det bästa är nog hur mycket olika saker man får lära sig. Vi lagar husmanskost, franskt och italienskt. Barteknik var jättekul även fast det är en serveringsdel. Man får lära sig om vin- och spritsorter och även hur det kompletterar maten. Du får chansen att göra egna menyer. Jag har också lärt mig hur man bakar bröd. Jag älskar att man får vara kreativ i sin matlagning och prova på allt. Att utbildningen är så bred gör att man har många dörrar öppna!

Hur är det att jobba i kök?

Det är väldigt stressigt men om man brinner för det är det väldigt kul. Man utvecklas mycket som person. I ettan så trodde man att det kanske tar ett halvår innan man blir satt i köket, men det tog två veckor så stod man där. Om man har svårt för stress så får man hjälp – och det är viktigt att öva sig.

APL är en viktig del av utbildningen, hur var det?

Jag hade min praktik på Brunkebergs Bageri på Odenplan. Där var jag bagare i 5 veckor. Trots att jag inte fokuserat på bageri så tog de emot mig väldigt bra. Jag fick med mig mycket grunder och recept. Jag lärde mig hur man hanterar bröd och bakelser. Det är mycket lugnare i ett bageri jämförelse med kök, det är mer planering och inventering. APL var extremt viktigt. Annars får man ingen känsla för det. Det är inte samma känsla i skolan som att stå där på riktigt.

Och vad är planen nu efter studenten?

Jag ska resa! Mycket servering! Jag ska jobba på en bar ute på en liten ort i Frankrike. Jag ser fram emot att kunna använda mina kunskaper, och kunna vara social. Jag hoppas att jag får lära mig lite mer om vin! 

Se andra artiklar från IHR

Till alla nyheter