Internationella Hotell- och Restaurangskolan

Gymnasievalet

Dags att göra ditt gymnasieval? Vill du gå en gymnasieutbildning med stora möjligheter till jobb direkt efter skolan? Nedan hittar du information om  vad du behöver tänka på när du ska söka till gymnasiet och till våra utbildningar. Viktiga datum hos gymnasieantagningen hittar du nedan.

Allt börjar med ett lösenord

När det är dags att göra ditt gymnasieval kommer du få ett lösenord hemskickat i januari. Detta gäller dig som är elev i någon av landets grundskolor. Om du är bokförd i länet men inte går i skolan kan du ringa din hemkommun för att få ett lösenord. Med hjälp av ditt lösenord loggar du in på webben för gymnasieantagning i din kommun för att fylla i dina gymnasieval.

Om du är osäker på vilken antagningsenhet som gäller för dig kan du surfa in på antagningskanslier.se. Där hittar du alla landets antagningskanslier. När du gjort de val du vill göra, skriver du ut din ansökan. Både du och din vårdnadshavare måste sedan skriva på din ansökan.

När kan du söka till gymnasiet?

När du kan ansöka till gymnasiet varierar lite beroende på var i landet du bor. Men oftast öppnar ansökan till gymnasiet i början av januari och är öppet fram till början av eller slutet av februari. Första sökperioden är preliminär, det är också ditt antagningsbesked. Nedan hittar du viktiga datum hos gymnasieantagningen i Stockholm.

Rangordna dina val

När du fyller i din ansökan till gymnasiet ska du rangordna dina val. Tänk på att lägga till flera val så att du har alternativ.

Din ansökan till gymnasiet baseras på vilken meritpoäng du har, alltså dina betygspoäng. Du kan bara komma in på ett av de val du gjort. Om du kommer in på ditt förstahandsval stryks de andra valen du gjort och kommer du in på ditt andrahandsval sätts du automatiskt som reserv på ditt förstahandsval och de val du rangordnat lägre stryks då. Behöver du hjälp med val av program så finns Gymnasietestet, som hjälper dig se vilket program som passar dig bäst.

Omvalet - ändra i din gymnasieansökan

Du kan ändra din ansökan till gymnasiet från och med mitten av april till mitten av maj ungefär. Du gör då om samma procedur som tidigare och eftersom du redan lämnat in en underskriven ansökan till gymnasiet så är det bara detta sista val som gäller vid den slutgiltiga intagningen. Om du är nöjd med det val du gjorde i februari behöver du inte göra något alls.

Slutlig antagning kommer att baseras på ditt slutbetyg som du får när du tar din examen från grundskolan. Slutbetyget skickas automatiskt till kommunens antagningskansli.

Servitör bär tre tallrikar med mat
Kocken lägger upp mat på en tallrik