Hur går
det till?

Gymnasievalet

Dags att göra ditt gymnasieval? Vill du gå en gymnasieutbildning med stora möjligheter till jobb direkt efter skolan? Här går vi igenom vad du behöver tänka på när du ska söka till gymnasiet och till våra utbildningar.

Allt börjar med ett lösenord

När det är dags att göra ditt gymnasieval kommer du få ett lösenord hemskickat i januari. Detta gäller dig som är elev i någon av landets grundskolor. Om du är bokförd i länet men inte går i skolan kan du ringa din hemkommun för att få ett lösenord. Med hjälp av ditt lösenord loggar du in på webben för gymnasieantagning i din kommun för att fylla i dina gymnasieval.

Om du är osäker på vilken antagningsenhet som gäller för dig kan du surfa in på antagningskanslier.se. Där hittar du alla landets antagningskanslier. När du gjort de val du vill göra, skriver du ut din ansökan. Både du och din vårdnadshavare måste sedan skriva på din ansökan.

När kan du söka till gymnasiet?

När du kan ansöka till gymnasiet varierar lite beroende på var i landet du bor. Men oftast öppnar ansökan till gymnasiet i början av januari och är öppet fram till början av eller slutet av februari. Första sökperioden är preliminär, det är också ditt antagningsbesked. Här hittar du länk till gymnasieantagningen i Stockholms län.

STOCKHOLM

Gymnasieval: 18 januari – 15 februari 2018

Preliminär antagning: klar 16 april 2018

Omval: 19 april – 15 maj 2018

Slutlig antagning: klar 2 juli 2018

Till ansökan i Stockholm»

Rangordna dina val

När du fyller i din ansökan till gymnasiet ska du rangordna dina val. Tänk på att lägga till flera val så att du har alternativ.

Din ansökan till gymnasiet baseras på vilken meritpoäng du har, alltså dina betygspoäng. Du kan bara komma in på ett av de val du gjort.Om du kommer in på ditt förstahandsval stryks de andra valen du gjort och kommer du in på ditt andrahandsval sätts du automatiskt som reserv på ditt förstahandsval och de val du rangordnat lägre stryks då.

Omvalet - Ändra i din gymnasieansökan

Du kan ändra din ansökan till gymnasiet från och med mitten av april till mitten av maj ungefär. Du gör då om samma procedur som tidigare och eftersom du redan lämnat in en underskriven ansökan till gymnasiet så är det bara detta sista val som gäller vid den slutgiltiga intagningen. Om du är nöjd med det val du gjorde i februari behöver du inte göra något alls.

Slutlig antagning kommer att baseras på ditt slutbetyg som du får när du tar din examen från grundskolan. Slutbetyget skickas automatiskt till kommunens antagningskansli.

Sista ansökningsdagen för ditt gymnasieval

Sista dagen för att göra ditt gymnasieval är den 15 februari. Den påskrivna ansökan lämnar du sedan in till skolan studie- och yrkesvägledare om inget annat meddelas.

Högskolebehörighet

Om du vill ha grundläggande högskolebehörighet efter att ha läst Restaurang- och livsmedelsprogrammet är det viktigt att du planerar dina studier. Du behöver då läsa ytterligare två kurser i svenska eller svenska som andraspråk och en kurs i engelska. Dessa kurser kan du välja i ditt individuella val.

Om du vill ha högskolebehörighet efter att ha läst Hotell- och turismprogrammet behöver du välja två kurser i svenska eller svenska som andraspråk i ditt individuella val.

Självklart kan du även ansöka om att läsa utökat program.