Fyra elever från IHR Gymnasiet ler mot kameran och håller i sina blommor.

Nicole, Henry, Maximilian & Love är finalister i Gymnasie-SM

Gymnasie-SM är Sveriges äldsta och mest prestigefulla tävling där unga talanger i åk 3 får chansen att visa sina färdigheter i grenarna Hotell/Turism, Servering och Kök. Fyra elever från IHR har tagit sig till final. Nicole Njie och Henry Chuprunov är finalister för servering, Maximilian Pahlén och Love Lidström är finalister i Kök. Vi ville ta pulsen på dem och ställde några frågor!

Nicole, Hur känns det att ha gått vidare till final i gymnasie-SM?

– Det känns helt otroligt att ha gått vidare till final tillsammans med min fantastiska lagkamrat Henry. Det ska blir spännande att få vara med och tävla och jag ser fram emot tävlingen något enormt. Det kommer bli otroligt kul och lärorikt att få servera under andra omständigheter och syften.

Henry, berätta om kvalet, vad fick ni göra? Vad var svårast?

– Kvalet var uppdelat i fyra olika uppgifter. Vi började med att göra en checklista om vad vi tycker är saker en gäst alltid kan förvänta sig, och en lista om vad som är det ”lilla extra” för gästen. Vidare efter de så började vi arbeta på våran offert på en studentmiddag för 60 gäster. Då fick vi planera hela middagen från början till slut. Allt ifrån prisberäkningar till att skriva meny och planera dekoration. Till offerten så skulle vi också duka upp ett bord med 6 kuvert där vi skulle utgå ifrån ett tema. Vi fick fota bordsuppdukningen och skicka in bild på hela bordet samt ett enskilt kuvert. Till sist så dekanterade vi ett rött vin i en video som vi också fick skicka in.

Hur förbereder du dig för finalen? Vad tränar ni på? Nicole:

– Jag och min lagkamrat tränar väldigt mycket tillsammans med vår coach, både på de olika momenten. Både gamla och nya moment. Vi kommunicerar mycket och tränar på det som vi tror är nödvändigt inför finalen och i det ingår små som stora detaljer.

Vad tycker du era styrkor är och vad ser du att ni kan göra särskilt bra i finalen? Henry:

– Våra styrkor är att vi är båda väldigt målmedvetna Vi är också väldigt trygga med varandra vilket vi tror är en stor fördel inför finalen. Vi båda är också lösningsorienterade vilket är bra om något oförutsett skulle ske.

Maximilian & Love, Hur känns det att ha gått till final?

– Det känns otroligt kul och ärofyllt. Vi är lite nervösa men vi ser fram emot finalen och det kommer bli superkul!

Berätta om kvalet, vad fick ni göra? Vad har varit svårast?

– Vi har fått skapa en varmrätt utefter en råvarukorg som vi senare ska tillaga på finalen. Vi har också fått planera en trerätters meny med franskt tema för 40 personer och kombinera viner. Där var det viktigt att tänka på saker som ekonomi, hållbarhet, smidighet och mycket mer. Den tredje och sista kvaluppgiften var att vi skulle, baserat på menyn i kvaluppgift 2, anpassa rätterna till vissa allergier och preferenser.

Det absolut svåraste i hela kvalet, skulle vi säga, var att inte bli alldeles för inne i den kreativa processen och dras iväg till orealistiska mål.

Hur förbereder ni er inför finalen? Vad tränar ni på?

– Vi bjuder in duktiga kockar på våra upplagningar för att få feedback på vårat arbete och tips och tricks till finalen.

Vi tränar framförallt på att verkligen få stenkoll på alla smaker och balanser och vi tidstränar mycket för att få ner den aktiva tiden så mycket som möjligt, så vi kan lägga extra mycket tid på det som inte går att stressa igenom. Eftersom vi ska tillaga en trerätters meny på finalen där vi inte vet vad förrätt eller dessert kommer vara, är det viktigt för oss att verkligen vara helt förberedda på varmrätten, som är densamma som kvaluppgiften. Vi tränar även på allt möjligt vi tror kan komma på finalen, till exempel fisk, klassiska desserter samt köksteori.

Vilka är era styrkor? Vad kommer ni göra särskilt bra i finalen?

– Våra absoluta största styrkor är vårat samarbete och kommunikation, vi jobbar även snyggt och är båda riktigt smaksäkra. Vi siktar på att ha riktigt kul och göra vårat absolut bästa under finalen.

Se andra artiklar från IHR

Till alla nyheter