Knead, Decorate, Craft Bageri och konditori

På Bageri och Konditori får du utveckla din förmåga att tillsammans med andra arbeta kreativt med händerna. Här lär du dig att skapa delikata bakverk, krispigt bröd och underbara chokladkreationer i bageriet!

Elev bakar bullar i bageriet.

Bara fantasin sätter gränserna Om bageri och konditori

På inriktningen bageri och konditori får du utveckla din kreativitet och lära dig skapa en mängd utsökta bakverk i en miljö där det bara är fantasin som sätter gränserna. Du lär dig allt från grunden och genom att praktiskt utveckla dina kunskaper får du arbeta med allt från matbröd, tårtor och bakverk till choklad och hela dessertmenyer.

När det i årskurs 3 är dags för gymnasiearbete har självaste ordförande för Sveriges Bagare insikt i alla elevers gymnasiearbeten och ser till att dessa håller branschmässig standard. Allt för att du ska vara redo och attraktiv på arbetsmarknaden efter examen!

Händer kupar en nybakad bröd-fralla.

APL Om praktiken

I utbildningen ingår 20 veckors praktik (APL) där du får testa dina kunskaper och lära dig av verkliga, skarpa situationer. Vårt stora kontaktnät i branschen gör att vi kan erbjuda många olika praktikplatser, allt från toppklassiga hotell till konditorier och cateringföretag. Det finns även möjlighet att genomföra praktiken utomlands, vilket breddar dina möjligheter efter studenten ytterligare.

Två elever med svarta bagarmössor arbetar i bageriet, den ena ler mot kameran.

Poängplan

*Dessa kurser ger grundläggande högskolebehörighet och möjliggör vidare studier på högskola och universitet. De kan aktivt väljas bort av dig som endast vill ha en yrkesexamen.

  • Totala poäng 2800p
    • Engelska 5 100
    • Engelska 6* 100
    • Historia 1a1 50
    • Idrott och hälsa 1 100
    • Matematik 1a 100
    • Naturkunskap 1b 50
    • Religionskunskap 1 50
    • Samhällskunskap 1a1 50
    • Svenska 1 / Svenska som andraspråk 1 100
    • Svenska 2/Svenska som andraspråk 2* 100
    • Svenska 3/Svenska som andraspråk 3* 100
    • Branschkunskap inom restaurang och livsmedel 100
    • Hygien 100
    • Livsmedels- och näringskunskap 1 100
    • Service och bemötande 100
    • Bageri 1 100
    • Konditori 1 100
    • Choklad och Konfektyr 100
    • Bageri 2 200
    • Bageri 3 100
    • Drycker och ansvarsfull alkoholservering 100
    • Konditori 2 200
    • Konditori 3 100
    • Konditori specialisering 100
    • Entreprenörskap 100
    • Gymnasiearbete 100
    • Individuellt val 200

En stabil grund Efter utbildningen

Efter avslutad utbildning får du en yrkesexamen inom bageri och konditori, och du har goda möjligheter att få jobb inom branschen direkt efter studenten. Då yrket ser relativt likartat ut i vilket land du än kommer till har du fina chanser att börja jobba utomlands. Från och med höstterminen 2023 innehåller programmet även de kurser som krävs för att du skall få en grundläggande högskolebehörighet, vilket innebär att du som vill har möjlighet att fortsätta dina studier på högskola och universitet. Du som hellre önskar fokusera på dina yrkeskurser har möjlighet att välja bort dessa kurser.

Elev arbetar leende i bageriet.

Lär dig mer

Det bästa sättet för dig att avgöra om IHR är rätt för dig är att komma och uppleva oss på plats! Träffa elever och lärare, ställ alla dina frågor, se våra lokaler och få en känsla för skolan.

Var detta inte för dig?

Kanske passar någon av våra andra inriktningar dig bättre?

  • Kök

    • Program
      • Restaurang- och livsmedelsprogrammet
    • Inriktning
      • Kök och servering
    Kockelev på Kök i skolan.
  • Servering

    • Program
      • Restaurang- och livsmedelsprogrammet
    • Inriktning
      • Kök och servering
    Elev serverar mat på två tallrikar.