×
 

Hoppa till innehållet

Framtiden Jobb efter IHR

Efter tre år på Internationella Hotell- och Restaurangskolan har du många möjligheter, oavsett om du vill börja jobba direkt eller plugga vidare. Här kan du läsa mer de möjligheterna eller få inspiration för ditt framtida yrke.

Två elever står framför en vägg med murgröna och tittar in i kameran.

Yrken att utbildas till på IHR

På IHR utbildar vi dig främst för en framtid inom resturang- och servicebranschen.

  • Du är i grunden en konditor, men har specialiserat dig på tårtdekoration. Du skapar tårtor på beställning till fester, event och bröllop och kan även göra bakelser och bullar. Du jobbar på ett konditori eller som egenföretagare.

  • Du styckar fram kotlettrader, karréer och skinkor av svin och nöt, med kniven som verktyg. Sedan förpackar du varorna. Du jobbar i ett slakteri, styckningsföretag eller i butik. Köttmästare blir du efter att ha gått mästarutbildning och avlagt mästarprov. Därefter kan du bli ansvarig för en charkavdelning i en butik.

  • Som slaktare jobbar du på ett slakteri och besiktigar slaktdjur, avlivar och avblodar. Om du är viltslaktare tar du hand om djuren som jägare skjutit. Slaktare kan avlägga ett prov och få gesällbrev.

  • Som servitör/servitris ser du till att gästerna får en trevlig restaurangupplevelse. Du tar emot beställningar, serverar mat och dryck, rekommenderar drycker som passar, svarar på frågor om rätternas innehåll och tar betalt. Din arbetsplats är en restaurang, vilket kan vara allt från en kvarterskrog eller ett café till ett hotell på en skidort, vingård eller båt.

  • Pizzabagaren bakar pizzor, förstås. Ibland kan det även finnas andra rätter på menyn, som lasagne, pajer, bakad potatis eller sallader och då är det du som lagar dem också. Vanligast är att du jobbar på en pizzeria, pizzabutik eller på restaurang.

  • Ystning är ett annat ord för osttillverkning. Du har sinne för ost och bestämmer ostens smak genom olika moment i tillverkningen. Du jobbar på ett mejeri, i butik eller som egenföretagare. När du har skaffat dig en längre erfarenhet kan du bli ostmästare.

  • Köksbiträdet hjälper till i köket, plockar fram och förbereder mat som ska lagas, sköljer och hackar grönsaker, tillreder enklare salladsbufféer, städar och diskar. Restaurangbiträdet portionerar upp mat, serverar över disk, tar betalt, och plockar disk. Oavsett roll jobbar biträdet på restaurang, i storkök på skolor och företag, eller på hotell.

  • Som köksmästare leder du arbetet i köket. Du ansvar för personalen, sätter scheman, beställer in råvaror, planerar matsedlar och har koll på ekonomin. Du jobbar på restaurang, personalrestaurang, hotell eller på båt – men då kallas du kocksteward.

  • Som konditor tillverkar du kakor, tårtor och bakelser. Under en arbetsdag kan du väga ingredienser, vispa olika mousser, grädda tårtbottnar, glasera mazariner och dekorera bröllopstårtor. Du jobbar på ett konditori, ett café, i butik eller som egenföretagare.

  • Som kock har du matlagning som ditt hantverk. Du lagar rätter efter gästernas beställning, eller ser till att storkok har rätt smaksättning. Du planerar och förbereder maten, har kunskap om ingredienser och råvaror, skalar och hackar grönsaker, gör sopp- och såsgrunder och ser till att maten presenteras på ett kreativt sätt. Du jobbar i restaurangkök, hotellkök, storkök hos skolor eller företag, provkök, i matbutik, på båtar eller hos cateringföretag. När du jobbat ett tag kan du bli souschef och assistera köksmästaren med arbetsledande uppgifter.

  • Kallskänkan jobbar i det kalla köket, där förrätter, sallader, smörgåsar, desserter och de kalla rätterna på en buffé lagas. Du jobbar i ett högt tempo, planerar och förbereder maten som ska tillredas, och använder din kreativitet till att presentera maten på ett tilltalande sätt. Din arbetsplats är en mer exklusiv restaurang, ett hotell eller ett café.

  • Hovmästaren är serveringspersonalens arbetsledare. Du organiserar deras arbete, sätter schema, ser till att varje arbetspass har tillräckligt med personal och ansvarar för stängning. Vid arrangemang briefar du personalen om hur serveringen går till och är kontakten mellan festarrangören och köket. Din arbetsplats är en restaurang.

  • Du börjar arbetsdagen tidigt, ställer i ordning buffén, fyller på det som är slut, plockar disk och ser till att allt är i ordning. Dessutom bemöter du gästerna och svarar på frågor. Ibland kombineras den här rollen med andra hotellyrken, som att jobba i receptionen eller städa hotellrum. Du jobbar på ett hotell, en personalrestaurang, en båt eller en flygplats.

  • Som caterer tar du hand om maten och ibland även servering och städning på ett event. Angören hyr in dig och ditt team för att själv kunna vara gäst på sitt eget event, utan att behöva tänka för mycket på maten. Du kan jobba på företagskickoffer, släktträffar och familjemiddagar, studentskivor, födelsedagsfirande och bröllop.

  • Du är caféts eller konditoriets ansikte utåt och tar emot gästerna över disken. Beroende på var du jobbar kan du servera mat eller sälja över disk, tillaga kaffe, smörgåsar, sallader och wraps, ta hand om disk och städa. Du jobbar på ett café eller konditori i stan, i ett köpcentrum, i anslutning till en personalrestaurang, på en flygplats eller tågstation.

  • Som bartender blandar du drinkar och cocktails, serverar öl, vin och alkoholfria alternativ, tar betalt och håller ordning i baren. Du jobbar på restaurang, hotell, klubb, pub, bar eller på event, bröllop och fester. Efter att du jobbat ett tag kan du bli barmästare, barens arbetsledare som beställer varor och schemalägger personal.

  • En barista är som en bartender, fast för kaffedrycker. Du kan hantera en espressomaskin, vet hur man skummar mjölk, gör lattehjärtan, och har kunskap om kaffebönor, blandningar och rostningar. Du jobbar på café, coffee shops, espressobarer, konditorier, restauranger, hotell eller på event.

  • Som bagare bakar du bröd – matbröd, kaffebröd och kakor. Under en arbetsdag väger du upp mjöl, jäser degar, formar bröd, gräddar kakor, eller sköter bakmaskinerna i ett industribageri. Du kan också specialisera dig och bara baka glutenfritt, semlor, eller hårt tunnbröd. Du jobbar på ett bageri, industribageri, restaurang, hotell eller i butik.

Praktikplatser IHR samarbetar med

Högre utbildning Yrken som kräver vidare utbildning

En del yrken inom branschen kräver mer utbildning än den du får under gymnasiet. Det är yrken som Charkuterist, Chocolatier, Chokladmästare, Cocktailbartender, Dietist, Event Manager, Fromager, Gastronom, Idrottsnutrionist, Kostekonom, Kostvetare, Krögare, Mathistoriker, Matinformatör, Matkritiker, Matskribent, Nutritionist, Näringsfysiolog, Patisserist, Pralinör, Receptionist, Restaurangchef, Sommelier, Vinimportör, Vinprovare.

Det finns också vidareutbildningar på högskola och universitet inom bland annat hotell- och turism som gör dig attraktiv för något högre positioner i branschen.

Elev ställer fram två tallrikar med mat klara för servering.

Besök oss

Det bästa sättet för dig att avgöra om IHR är någonting för dig är att besöka oss på plats! Kom och se vårt kök och bageri, träffa elever och lärare och ställ alla dina frågor om hur det är att plugga hos oss.