Internationella Hotell- och Restaurangskolan

Praktik

APL och praktik

Under 20 veckor av dina tre år på Internationella Hotell- och Restaurangskolan har du en helt ny vardag, utanför skolan.

“Under mina fyra veckor på världens femte bästa restaurang fick jag vara med under service i både varmkök och dessert, skala morötter, skrapa kycklingskinn, portionera clementiner. Morötter måste ju skalas på alla restauranger, även hemma i Stockholm, så varför inte göra det på en Michelin-restaurang i London?

Andréa på Dinner by Heston Blumenthal

Två elever står utanför ett hotell samt restaurang.
Skärmdump från facebook där en elev publicerat ett inlägg med han själv, sin klasskamrat och en lärare framför kungen.

Vad är APL?

APL (arbetsplatsförlagt lärande) är ett annat ord för praktik. Under 20 veckor provar du jobbet på riktigt i restauranger, bagerier, hotell, konditorier eller cateringföretag, i Sverige eller utomlands. Efter att du har klarat din APL får du också din yrkesexamen.

Praktiken går inte ut på att du ska bevisa din talang. Den handlar snarare om att visa att du vill lära dig, och den hjälper dig lista ut var och hur du vill jobba i framtiden.Till din hjälp har du en handledare på din APL. Handledaren och personalen på praktikplatsen blir dina första jobbkontakter, och med lite flyt kanske också dina första kollegor.

Om APL utomlands

Praktisera utomlands

Dinner by Heston, Savoy Grill eller Gordon Ramsay-restaurangen Maze Grill i London. Le Fumoir i Paris, Novotel i Szeged, Ungern, eller La Taberna del Rio i Cordoba, Spanien. Det är bara några platser där våra elever gjort praktik de senaste åren.

Restaurangyrket är ganska likt i de flesta länder, vilket gör att inte bara Stockholm utan hela världen blir din arbetsplats. I årskurs 3 har du möjlighet till utlandspraktik som du söker till i slutet av tvåan. Ansök med ett brev där du berättar varför du vill åka, passionen bakom och vad du vill lära dig. Eftersom du kommer plugga vid sidan av din praktik behöver du vara godkänd och ha bra närvaro i övriga kurser.

Praktik i Sverige

Internationella Hotell- och Restaurangskolan samarbetar med flera av Sveriges bästa restauranger, men för några av våra elever fanns drömpraktiken utanför den listan. De praktiserade istället på bland annat Brasseriet, Daniel Roos Pastry Design, Farang, Esperanto, Operakällaren, Riche och Rosenbad i Stockholm, Djurönäset i Djurhamn, Copperhill Mountain Lodge i Åre och Gute Grill på Gotland.

Praktikplatser som Internationella Hotell- och Restaurangskolan samarbetar med

Adam och Albin
AG
Broms
DOC
Erssons fisk Bromma
Flying Elk
Frantzén
Gastrologik
Grand hotel
Griffins Steakhouse
Görvälns slott
Huvudsta mat och möten
Hässelby slott
Lilla Ego
LUX Dag för dag
Långholmen
Mathias Dahlgren
Moderna Museet
Mäster Anders
Niklas
NOOK
Nosh and Chow
Nybrogatan 38
Nytorget 6
Oaxen
Pontus bistro Pocket
Restaurang Hjerta
Restaurangakademin
Server
Sjöfartshuset
Stadshuset
Taverna Brillo
Urban Deli Sickla
Vassa Eggen Steakhouse
Volt
Åhléns