Prepare, Create, Serve Kök och servering

På inriktningen Kök & Servering får du utveckla både din kreativitet i köket och din förmåga att skapa minnesvärda upplevelser för gästerna. Här får du möjlighet att experimentera med smaker, komponera menyer, fördjupa dig i dryckeskunskap och träna på att ge förstklassig service.

Elev i serveringen.

Kärleken till maten Om utbildningen

Under dina tre år hos oss får du en stabil grund inom livsmedelshantering, service och matlagning där du hela tiden utvecklar dina teoretiska och praktiska kunskaper. Framtiden inom restaurangyrket är bred och fylld av möjligheter. Oavsett titel delar alla inom branschen samma driv: kärleken till maten och gästens upplevelse.

Vi på IHR har dessutom vår egen elevdrivna kvarterskrog, Kajplats 304, där du får praktisk erfarenhet redan under gymnasietiden. Det ger dig en unik chans att utvecklas i en verklig restaurangmiljö och vara väl förberedd för arbetslivet efter studenten.

Elev i köket lägger upp mat på en tallrik.

APL Om praktiken

I den yrkesexamen du får från IHR ingår 20 veckors arbetsplatsförlagt lärande (praktik). Vi samarbetar med några av Sveriges främsta restauranger, och du har goda möjligheter att knyta värdefulla kontakter under din praktik. Du får också stora fördelar när det gäller att komma ut i arbete direkt efter studenten, en del elever jobbar till och med extra under gymnasietiden.

Några exempel på företag vi har samarbeten med är Miss Voon, Hornsgatan Kvarterskrog, Operakällaren, Kommendören, Hantverket, Riche och Etoile.

Lärare på IHR hjälper elev i köket.

Poängplan

*Dessa ämnesnivåer ger grundläggande högskolebehörighet och möjliggör vidare studier på högskola och universitet. De kan aktivt väljas bort av dig som endast vill ha en yrkesexamen.

  • Totalt antal poäng 2800p
    • Engelska nivå 1 100
    • Engelska nivå 2* 100
    • Historia nivå 1a1 50
    • Idrott och hälsa nivå 1 100
    • Matematik nivå 1a 100
    • Naturkunskap nivå 1a1 50
    • Religionskunskap nivå 1a1 50
    • Samhällskunskap nivå 1a1 50
    • Svenska 1 / Svenska som andraspråk nivå 1 100
    • Svenska 2/Svenska som andraspråk nivå 2* 100
    • Svenska 3/Svenska som andraspråk nivå 3* 100
    • Livsmedels- och näringskunskap nivå 1 100
    • Måltid och bransch nivå 1 200
    • Måltid och bransch nivå 2 100
    • Mat och dryck i kombination nivå 1 100
    • Matlagning nivå 1 100
    • Servering nivå 1 100
    • Matlagning nivå 2 100
    • Matlagning nivå 3 200
    • Matlagning nivå 4 200
    • Servering nivå 2 100
    • Servering nivå 3 200
    • Entreprenörskap 100
    • Gymnasiearbete 100
    • Individuellt val 200

En stabil grund Efter utbildningen

Efter att ha avslutat din utbildning får du en yrkesexamen. Det innebär att du har goda möjligheter att börja jobba inom köks- eller serveringsbranschen direkt efter studenten, och tack vare att yrket är relativt likartat globalt ligger världen framför dina fötter! Programmet innehåller även de ämnesnivåer som krävs för att du ska få en grundläggande högskolebehörighet, vilket innebär att du som vill har möjlighet att fortsätta dina studier på högskola och universitet. Du som hellre önskar fokusera på dina yrkeskurser har möjlighet att välja bort dessa ämnesnivåer.

Elev serverar på restaurangen Kajplats 304.

Lär dig mer

Det bästa sättet för dig att avgöra om IHR är rätt för dig är att komma och uppleva oss på plats! Träffa elever och lärare, ställ alla dina frågor, se våra lokaler och få en känsla för skolan.

Var detta inte för dig?

Kanske passar någon av våra andra inriktningar dig bättre?