ihr logo

Jobb efter Hotell- och Restaurangskolan

När du tagit studenten har du gått i skolan i tolv år. Under tiden på Internationella Hotell- och Restaurangskolan kommer du upptäcka hur snabbt dagarna går när man jobbar. Kanske får det dig att vilja börja jobba och få lön direkt när du slutar skolan. Längre ner kan du läsa mer om vilka yrken du är utbildad till, eller få inspiration till vad du vill jobba med.

 

Världens Jobb!

Yrken som kräver mer utbildning

En del yrken kräver mer utbildning än den du får under gymnasiet. Det är yrken som Charkuterist, Chocolatier, Chokladmästare, Cocktailbartender, Dietist, Event Manager, Fromager, Gastronom, Idrottsnutrionist, Kostekonom, Kostvetare, Krögare, Mathistoriker, Matinformatör, Matkritiker, Matskribent, Nutritionist, Näringsfysiolog, Patisserist, Pralinör, Receptionist, Restaurangchef, Sommelier, Vinimportör, Vinprovare.

 

Yrken du utbildas till på Hotell- och Restaurangskolan

Bagare

Som bagare bakar du bröd – matbröd, kaffebröd och kakor. Under en arbetsdag väger du upp mjöl, jäser degar, formar bröd, gräddar kakor, eller sköter bakmaskinerna i ett industribageri. Du kan också specialisera dig och bara baka glutenfritt, semlor, eller hårt tunnbröd. Du jobbar på ett bageri, industribageri, restaurang, hotell eller i butik.

Barista

En barista är som en bartender, fast för kaffedrycker. Du kan hantera en espressomaskin, vet hur man skummar mjölk, gör lattehjärtan, och har kunskap om kaffebönor, blandningar och rostningar. Du jobbar på café, coffee shops, espressobarer, konditorier, restauranger, hotell eller på event. 

Bartender

Som bartender blandar du drinkar och cocktails, serverar öl, vin och alkoholfria alternativ, tar betalt och håller ordning i baren. Du jobbar på restaurang, hotell, klubb, pub, bar eller på event, bröllop och fester. Du kommer möta alla sorters människor och behöver kunna ge god service trots att det händer mycket på samma gång. I början kan du jobba som bar-back eller nisse och assistera bartendern genom att fylla upp baren på dryck, is, mynta och citron. Efter att du jobbat ett tag kan du bli barmästare, barens arbetsledare som beställer varor och schemalägger personal.

Café- och konditorbiträde

Du är caféts eller konditoriets ansikte utåt och tar emot gästerna över disken. Beroende på var du jobbar kan du servera mat eller sälja över disk, tillaga kaffe, smörgåsar, sallader och wraps, ta hand om disk och städa. Du jobbar på ett café eller konditori i stan, i ett köpcentrum, i anslutning till en personalrestaurang, på en flygplats eller tågstation.

Caterer

Som caterer är du egenföretagare och tar hand om maten, och ibland även servering och städning på en fest. Festarrangören hyr in dig och ditt team för att själv kunna vara gäst på sin egen fest. Du kan jobba på företagskickoffer, släktträffar och familjemiddagar, studentskivor, födelsedagsfirande och bröllop.

Diskare

Som diskare ser du till att glas, porslin och bestick blir skinande rena. Du använder en restaurang-diskmaskin och diskar ömtåliga föremål för hand. Ibland får du hjälpa till med andra uppgifter som att ta emot varor och städa. Din arbetsplats är en restaurang, café, skolmatsal, personalrestaurang, båt eller sjukhus. 

Frukostbiträde eller frukostvärdinna

Du börjar arbetsdagen tidigt, ställer i ordning buffén, fyller på det som är slut, plockar disk och ser till att allt är i ordning. Dessutom bemöter du gästerna och svarar på frågor. Ibland kombineras den här rollen med andra hotellyrken, som att jobba i receptionen eller städa hotellrum. Du jobbar på ett hotell, en personalrestaurang, en båt eller en flygplats.

Hovmästare

Hovmästaren är serveringspersonalens arbetsledare. Du organiserar deras arbete, sätter schema, ser till att varje arbetspass har tillräckligt med personal och ansvarar för stängning. Vid arrangemang briefar du personalen om hur serveringen går till och är kontakten mellan festarrangören och köket. Det vanligaste är att man jobbar några år som servitör/servitris innan man blir hovmästare. Din arbetsplats är en restaurang, vilket kan vara allt från en kvarterskrog, café eller på en skidort till ett hotell, båt eller gourmetrestaurang.

Kallskänka

Kallskänkan jobbar i det kalla köket, där förrätter, sallader, smörgåsar, desserter och de kalla rätterna på en buffé lagas. Du jobbar i ett högt tempo, planerar och förbereder maten som ska tillredas, och använder din kreativitet till att presentera maten på ett tilltalande sätt. Din arbetsplats är en mer exklusiv restaurang, ett hotell eller ett café.

Kock och souschef

Som kock har du matlagning som hantverk. Du lagar rätter efter gästernas beställning (à la carte), eller ser till att storkok om hundra portioner har rätt smaksättning. Du planerar och förbereder maten, har kunskap om ingredienser och råvaror, skalar och hackar grönsaker, gör sopp- och såsgrunder och ser till att maten presenteras på ett kreativt sätt. Du jobbar i restaurangkök, hotellkök, storkök hos skolor eller företag, provkök, i matbutik, på båtar eller hos cateringföretag. Det finns också många specialiserade kockyrken som asiatisk kock, thaikock, sushikock, vegetarisk eller vegansk kock. När du jobbat ett tag kan du bli souschef och assistera köksmästaren med arbetsledande uppgifter, eller

Konditor

Som konditor tillverkar du kakor, tårtor och bakelser. Under en arbetsdag kan du väga ingredienser, vispa olika mousser, grädda tårtbottnar, glasera mazariner och dekorera bröllopstårtor. Du jobbar på ett konditori, ett café, i butik eller som egen företagare.

Köksmästare

Som köksmästare leder du arbetet i köket. Du ansvar över personalen, sätter scheman, beställer in råvaror, planerar matsedlar och har koll på ekonomin. Du jobbar på restaurang, personalrestaurang, hotell eller på båt – men då kallas du kocksteward. 

Köks- och restaurangbiträden

Köksbiträdet hjälper till i köket, plockar fram och förbereder mat som ska lagas, sköljer och hackar grönsaker, tillreder enklare salladsbufféer, städar och diskar. Restaurangbiträdet portionerar upp mat, serverar över disk, tar betalt, och plockar diska. Oavsett roll jobbar på restaurang, i storkök på skolor och företag, eller på hotell.

Ostmästare och ystare

Ystning är ett annat ord för osttillverkning. Du har sinne för ost och bestämmer ostens smak genom olika moment i tillverkningen. Du jobbar på ett mejeri, i butik eller som egenföretagare.

När du har skaffat dig en längre erfarenhet kan du bli ostmästare.

Pizzabagare

Pizzabagaren bakar pizzor, förstås. Ibland kan det även finnas andra rätter på menyn, som lasagne, pajer, bakad potatis eller sallader och då är det du som lagar dem också. Vanligast är att du jobbar på en pizzeria, pizzabutik eller på restaurang.

Servitör/servitris

Som servitör/servitris ser du till att gästerna får en trevlig restaurangupplevelse. Du tar emot beställningar, serverar mat och dryck, rekommenderar drycker som passar, svarar på frågor om rätternas innehåll och tar betalt. Trots att köksmiljön är stressig får du varje gäst att känna sig sedd. Din arbetsplats är en restaurang, vilket kan vara allt från en kvarterskrog, café eller på en skidort till ett hotell, båt eller gourmetrestaurang.

Slaktare och viltslaktare

Som slaktare jobbar du på ett slakteri och besiktigar slaktdjur, avlivar och avblodar. Om du är viltslaktare tar du hand om djuren som jägare skjutit. Slaktare kan avlägga ett prov och få gesällbrev.

Styckare och köttmästare

Du styckar fram kotlettrader, karréer och skinkor av svin och nöt, med kniven som verktyg. Sedan förpackar du varorna. Du jobbar i ett slakteri, styckningsföretag eller i butik. Köttmästare blir du efter att ha gått mästarutbildning och avlagt mästarprov. Därefter kan du bli ansvarig för en charkavdelning i en butik.

Tårtmakare, tårtdesigner

Du är i grunden en konditor, men har specialiserat dig på tårtdekoration. Du skapar tårtor på beställning till fester och bröllop och kan även göra bakelser och bullar. Du jobbar på ett konditori eller som egen företagare.