Host, Cater, Interact Servering

Inriktningen Servering ger dig möjlighet att utveckla viktiga färdigheter inom serviceindustrin och öppnar dörren till en framtid inom branschen. Här kan du lära dig konsten att imponera på dina gäster genom förstklassig service, dryckeskunskap och professionell kommunikation!

Elev serverar på restaurangen Kajplats 304.

Minnesvärda upplevelser Om servering

Vill du plocka fram din kreativitet och skapa minnesvärda upplevelser för dina gäster? På inriktningen kök och servering kommer du under dina två första år att utveckla dina kunskaper inom livsmedelshantering, service och matlagning. I trean får du sedan möjligheten att specialisera dig inom servering och fördjupa dina kunskaper ytterligare.

På Campus Södermalm har vi på IHR även en egen elevdriven kvarterskrog, Kajplats 304. Här får du som går servering praktisk erfarenhet och träning i baren och serveringen.

Elev ställer fram två tallrikar med mat klara för servering.

APL Om praktiken

I utbildningen ingår en 20 veckors praktikperiod (APL), där du har möjlighet att tillämpa dina färdigheter och dra lärdom av autentiska, praktiska situationer. Vi samarbetar med brett utbud av praktikplatser, inklusive toppklassiga restauranger och cateringföretag. Dessutom finns alternativet att genomföra praktiken utomlands, vilket ytterligare vidgar dina möjligheter efter examen.

Några exempel på företag vi har samarbeten med är Miss Voon, Hornsgatan Kvarterskrog, Operakällaren, Kommendören, Hantverket, Riche och Etoile.

Elev i serveringen.

Poängplan

*Dessa kurser ger grundläggande högskolebehörighet och möjliggör vidare studier på högskola och universitet. De kan aktivt väljas bort av dig som endast vill ha en yrkesexamen.

  • Totala poäng 2800p
    • Engelska 1 100
    • Engelska 2* 100
    • Historia 1a1 50
    • Idrott och hälsa 1 100
    • Matematik 1a 100
    • Naturkunskap 1a1 50
    • Religionskunskap 1a1 50
    • Samhällskunskap 1a1 50
    • Svenska 1 / Svenska som andraspråk 1 100
    • Svenska 2/Svenska som andraspråk 2* 100
    • Svenska 3/Svenska som andraspråk 3* 100
    • Livsmedels- och näringskunskap 1 100
    • Måltid och bransch 1 200
    • Måltid och bransch 2 100
    • Mat och dryck i kombination 1 100
    • Matlagning 1 100
    • Servering 1 100
    • Barteknik och ansvarsfull alkoholhantering 100
    • Mat och dryck i kombination 2 100
    • Servering 2 100
    • Servering 3 200
    • Matlagning 2 100
    • Entreprenörskap 100
    • Servering 4 200
    • Gymnasiearbete 100
    • Individuellt val 200

En stabil grund Efter utbildningen

Efter att ha avslutat din utbildning inom servering får du en yrkesexamen, och tack vare praktiken har du goda möjligheter att komma ut i restaurangbranschen direkt. Med hela världen för dina fötter kan du börja jobba som servitör, hovmästare eller varför inte vidareutbilda dig till sommelier? Från och med höstterminen 2023 innehåller programmet även de kurser som krävs för att du ska få en grundläggande högskolebehörighet, vilket innebär att du som vill har möjlighet att fortsätta dina studier på högskola och universitet. Du som hellre önskar fokusera på dina yrkeskurser har möjlighet att välja bort dessa kurser.

Elev öppnar vinflaska i restaurangen bakom baren.

Lär dig mer

Det bästa sättet för dig att avgöra om IHR är rätt för dig är att komma och uppleva oss på plats! Träffa elever och lärare, ställ alla dina frågor, se våra lokaler och få en känsla för skolan.

Var detta inte för dig?

Kanske passar någon av våra andra inriktningar dig bättre?

  • Kök

    • Program
      • Restaurang- och livsmedelsprogrammet
    • Inriktning
      • Kök och servering
    Kockelev på Kök i skolan.