Prepare, Create, Season Kök

På inriktningen Kök får du möjlighet att plocka fram din kreativitet, experimentera med smaker och komponera menyer som imponerar. Det är dina matlagningskunskaper och ditt driv att skapa i köket som öppnar dörren till en framtid inom restaurangyrket.

Elev arbetar i köket tittar ner och skrattar.

Kärleken till maten Om kök

Kock, servitör eller ostmästare – det kan du kalla dig efter att ha gått restaurang- och livsmedelsprogrammet med inriktning kök eller servering. Inom restaurangyrket lever du för kärleken till maten, men också för gästens upplevelse. I ettan och tvåan kommer du att få lära dig om hantering av livsmedel, service och matlagning, och under det sista året får du fördjupa dig inom kök.

På Campus Södermalm har vi på IHR även en egen elevdriven kvarterskrog, Kajplats 304. Här får du som går kök praktisk erfarenhet under gymnasietiden.

Elev i köket lägger upp mat på en tallrik.

APL Om praktiken

I den yrkesexamen du får från IHR ingår 20 veckors arbetsplatsförlagt lärande (praktik). Vi samarbetar med några av Sveriges främsta restauranger, och du har goda möjligheter att knyta värdefulla kontakter under din praktik. Du får också stora fördelar när det gäller att komma ut i arbete direkt efter studenten, en del elever jobbar till och med extra under gymnasietiden.

Några exempel på företag vi har samarbeten med är Miss Voon, Hornsgatan Kvarterskrog, Operakällaren, Kommendören, Hantverket, Riche och Etoile.

Lärare på IHR hjälper elev i köket.

Poängplan

*Dessa kurser ger grundläggande högskolebehörighet och möjliggör vidare studier på högskola och universitet. De kan aktivt väljas bort av dig som endast vill ha en yrkesexamen.

  • Totala poäng 2800p
    • Engelska 5 100
    • Engelska 6* 100
    • Historia 1a1 50
    • Idrott och hälsa 1 100
    • Matematik 1a 100
    • Naturkunskap 1b 50
    • Religionskunskap 1 50
    • Samhällskunskap 1a1 50
    • Svenska 1 / Svenska som andraspråk 1 100
    • Svenska 2/Svenska som andraspråk 2* 100
    • Svenska 3/Svenska som andraspråk 3* 100
    • Branschkunskap inom restaurang och livsmedel 100
    • Hygien 100
    • Livsmedels- och näringskunskap 1 100
    • Service och bemötande 100
    • Mat och dryck i kombination 100
    • Matlagning 1 100
    • Servering 1 100
    • Drycker och ansvarsfull alkoholservering 100
    • Matlagning 2 200
    • Matlagning 3 200
    • Matlagning 4 200
    • Entreprenörskap 100
    • Matlagning specialisering 100
    • Gymnasiearbete 100
    • Individuellt val 200

En stabil grund Efter utbildningen

Efter att ha avslutat din utbildning får du en yrkesexamen. Det innebär att du har goda möjligheter att börja jobba inom köks- eller serveringsbranschen direkt efter studenten, och tack vare att yrket är relativt likartat globalt ligger världen framför dina fötter! Från och med höstterminen 2023 innehåller programmet även de kurser som krävs för att du ska få en grundläggande högskolebehörighet, vilket innebär att du som vill har möjlighet att fortsätta dina studier på högskola och universitet. Du som hellre önskar fokusera på dina yrkeskurser har möjlighet att välja bort dessa kurser.

Elev tittar åt sidan och skrattar.

Lär dig mer

Det bästa sättet för dig att avgöra om IHR är rätt för dig är att komma och uppleva oss på plats! Träffa elever och lärare, ställ alla dina frågor, se våra lokaler och få en känsla för skolan.

Var detta inte för dig?

Kanske passar någon av våra andra inriktningar dig bättre?

  • Servering

    • Program
      • Restaurang- och livsmedelsprogrammet
    • Inriktning
      • Kök och servering
    Elev serverar mat på två tallrikar.