Yrkesexamen med världen som din arbetsplats

Restaurang- och livsmedels-, och Hotell- och turismprogrammen är yrkesförberedande. Det betyder att du får en yrkesexamen och kan börja jobba direkt efter gymnasiet. De flesta av våra elever blir kockar, kallskänkor, servitörer/servitriser eller baristor och har cafén, hotell, restauranger, cateringfirmor eller båtar som sina arbetsplatser.

Eftersom restaurangyrket är ganska likt oavsett land ligger världen för dina fötter. Med ett Cambridge First Certificate, ett språkcertifikat som visar att du behärskar engelska, är du ett steg närmare att jobba utomlands. Internationella Hotell- och Restaurangskolan förbereder dig inför examensprovet och betalar halva provavgiften.

Plugga vidare, starta eget eller gör något helt utanför matvärlden

Om du vill fördjupa dig inom mat och dryck finns det spännande högskoleutbildningar på svenska skolor som Restaurang- och hotellhögskolan i i Grythyttan eller utomlands. Det finns också mer praktiskt inriktade utbildningar: yrkeshögskoleutbildningar som är minst ett och max tre år långa, där minst en fjärdedel av tiden är praktik eller LIA (lärande i arbete). För att kunna söka in till universitet, högskolor eller yrkeshögskoleutbildningar behöver du en grundläggande högskolebehörighet. Den får du genom att välja till kurser i Individuellt val. Om du vill veta vad som gäller för just din drömutbildning kan du prata med Studie- och yrkesvägledaren.

Och om du upptäcker att matintresset passar bättre som hobby kan du med en högskolebehörighet välja andra vägar utanför gastronomins värld.

Förutom att du läser en kurs i Entreprenörskap samarbetar Internationella Hotell- och Restaurangskolan med Ung Företagsamhet, där du får prova på att ha ett eget företag. En bra start för dig som drömmer om att frilansa som matstylist eller öppna din egen restaurang i framtiden.

Om Internationella

Tre restaurang- och hotellinriktningar mitt på Kungsholmen Internationella Hotell- och Restaurangskolan startade 2007 på Kungsholmen, ett stenkast från grönlummiga Rålambshovsparken. Än idag är vi den enda restaurangskolan på gymnasienivå i innerstaden. Här finns Restaurang- och livsmedelsprogrammet med inriktningarna Kök och servering. 2016 startade vi även Hotell- och turismutbildningen med inriktning hotell och konferens. Vi tillhör AcadeMedia, som är Sveriges största utbildningsföretag.