ihr logo

Kök och servering

Kock, servitör, sommelier eller ostmästare – det kan du kalla dig efter att ha gått restaurang- och livsmedelsprogrammet med inriktning kök och servering. Om du läser till kurser för en högskolebehörighet kan du dessutom välja mellan spännande yrkeshögskoleutbildningar eller restauranghögskolor.

 

Gästens upplevelse i fokus

Inom restaurangyrket lever du för kärleken till maten, men också för gästens upplevelse. Oavsett vilken sida serveringsluckan du är jobbar du med tempo i team. Du lär dig kombinera mat och dryck, hur man serverar alkohol och bemöter gäster. I årskurs tre specialiserar du dig inom kök eller servering. I köket jobbar du kreativt med råvaror, kombinerar smaker, tillreder och presenterar snyggt på tallriken. I servitör/servitrisrollen har du gästens upplevelse i fokus, med allt från dukning till servering. Under kursen i entreprenörskap får du veta hemligheterna bakom att driva egen restaurang.

 

20 veckors praktik

En del av din yrkesexamen är APL, arbetsplatsförlagt lärande, och under din gymnasietid på Restaurangskolan har du 20 veckors praktik. Vi samarbetar med många av Sveriges främsta restauranger. Dessutom kan du göra utlandspraktik i årskurs 3.

Här kan du läsa mer om praktiken.

 

Efter studenten – redo för jobb eller plugga vidare

Eftersom Restaurang- och livsmedelsprogrammet är yrkesförberedande med 20 veckors praktik, kan du börja jobba så fort du tagit studenten. En del elever jobbar till och med extra under gymnasietiden. Kock, servitör/servitris, barista och bagare är några av de jobb du kan söka.

Här kan du läsa om fler jobb du utbildas till under Restaurangskolan.

Examensmål

Restaurang- och livsmedelsprogrammet inrikting kök och servering är ett yrkesprogram. Efter examen ska du äga de kunskaper som behövs för att arbeta inom restaurang- och livsmedelssektorn. Om du dessutom vill skaffa dig grundläggande högskolebehörighet väljer du svenska 2 och 3 som individuellt val.

Gymnasiegemensamma ämnen Poäng
Engelska 5 100
Historia 1a1 50
Idrott och hälsa 1 100
Matematik 1a 100
Naturkunskap 1a1 50
Religionskunskap 1 50
Samhällskunskap 1a1 50
Svenska 1 100
Programgemensamma ämnen Poäng
Hygien 100
Livsmedels- och näringskunskap 1 100
Branschkunskap inom restaurang & livsmedel 100
Service och bemötande 1 100
Inriktning Kök och Servering Poäng
Matlagningskunskap 1 100
Servering 1 100
Mat och dryck i kombination 100
Programfördjupning Poäng
Drycker och ansvarsfull alkoholservering 100
Engelska 6 100
Entreprenörskap 100
Matlagning 2 200
Servering i åk3 Poäng
Servering 2 200
Drycker 100
Matsalshantverk 100
Individuellt val Poäng
Individuellt val 200
Gymnasiearbete Poäng
Gymnasiearbete 100
Summa: 2500 0 0