ihr logo

Hotell och turism

Konferensvärd, receptionist, hotellmanager eller driva eget eventföretag? Det är bara några yrkesroller du kan ha efter att ha gått hotell- och turismprogrammet. Om du läser till kurser för en högskolebehörighet kan du dessutom välja mellan spännande yrkeshögskoleutbildningar eller plugga vidare på en hotellskola.

 

Gästens upplevelse i fokus

Det som alla hotellyrken har gemensamt är viljan att ge gästen den bästa upplevelsen. Därför kommer du öva i att kommunicera med gäster och anpassa servicen efter situationer och kulturer. Du lär dig receptionsarbete och hur man planerar och genomför evenemang och konferenser. Med kurser i Entreprenörskap och Marknadsföring och försäljning får du veta knepen hur du driver eget, och lockar gäster genom att marknadsföra ditt varumärke på mässor eller i media.

 

Minst 20 veckors praktik i Sverige eller utomlands

En del av din yrkesexamen är APL, arbetsplatsförlagt lärande, och under din gymnasietid på Hotellskolan har du minst 20 veckors praktik. Vi samarbetar med många av Sveriges bästa hotell. Dessutom kan du göra utlandspraktik i årskurs 3.

 

Efter studenten – redo för jobb eller plugga vidare

Eftersom Hotell- och turismprogrammet är yrkesförberedande med 15 veckors praktik, kan du börja jobba så fort du tagit studenten. En del elever jobbar till och med extra under gymnasietiden. Receptionist, konferensvärd eller portier är bara några av de jobb du kan söka.

Genom att välja till kurser i Individuellt val får du en grundläggande högskolebehörighet. Med den kan du söka in till yrkeshögskolor eller hotellutbildning på universitet och högskolor.

Examensmål

Hotell- och turismprogrammet är ett yrkesprogram. Det betyder att du kan få jobb direkt efter gymnasiet, men du kan också studera vidare på yrkeshögskola eller högskola om du väljer de högskoleförberedande kurserna svenska 2 och svenska 3.

Hotell & turism - Världens Jobb!

Gymnasiegemensamma ämnen Poäng
Engelska 5 100
Historia 1a1 50
Idrott och hälsa 1 100
Matematik 1a 100
Naturkunskap 1b 50
Religionskunskap 1 50
Samhällskunskap 1a1 50
Svenska 1 100
Programgemensamma ämnen Poäng
Besöksnäringen 100
Engelska 6 100
Entreprenörskap 100
Konferens och evenemang 100
Logi 100
Resmål och resvägar 100
Service och bemötande 100
Hållbar turism 100
Programfördjupning
Frukost- och bufféservering 100
Aktiviteter och upplevelser 100
Reception 1 100
Svenska 2 Svenska som andra språk 2 100
Våningsservice 1 100
Servering 1 100
Evenemang 100
Drycker och ansvarsfull alkoholhantering 100
Individuellt val
Individuellt val 200
Gymnasiearbete
Gymnasiearbete 100
Summa: 2500 0 0